Bouw-Ontwerpen.nl

Bouwtekening

Bouwtekening laten maken

Het laten maken van een bouwtekening door een professional is essentieel voor een succesvol bouwproject. Een gedetailleerde tekening helpt bij het visualiseren van het eindproduct, zorgt voor een efficiënt bouwproces en kan mogelijke problemen voorkomen. Ook is het nuttig bij het aanvragen van bouwvergunningen.

Kadastrale splitsing woning laten maken

Kadastrale splitsing woning

Een kadastrale splitsing van een woning is een proces waarbij een eigendom wordt opgedeeld in meerdere, aparte eenheden. Deze splitsing moet worden geregistreerd bij het Kadaster. Dit kan nuttig zijn voor het scheiden van eigendom, bijvoorbeeld voor het creëren van afzonderlijke appartementen binnen een groter gebouw.

vergunning aanvragen

Hulp vergunning aanvraag

Het aanvragen van een vergunning kan ingewikkeld zijn, met vele eisen en richtlijnen. Professionele hulp kan dit proces vereenvoudigen. Wij adviseren u over de nodige documenten, het invullen van aanvraagformulieren en het navigeren door de regelgeving. Zo vergroot u de kans op een succesvolle vergunningaanvraag.

Zoëy
Zoëy
2023-03-28
Hele fijne ervaring met deze bouwkundige tekenbureau gehad. Ze hebben mij heel goed geholpen met het maken van de bouwtekeningen voor verbouwing in mijn woning. Waarvoor ik een vergunning moest hebben van de gemeente. Ik ben totaal niet thuis op dat gebied en wist er dus ook niet veel van hoe dat allemaal werkte. Ze hebben mij onwijs goed en vriendelijk geholpen door de aanvraag heen. Ik kwam ook net voor de aanvraag er achter dat ik wat was vergeten bij te leveren en ook daar hebben ze mij heel snel mee geholpen wat eigenlijk 3 weken kon duurde hebben ze voor mij in 1 dag geregeld . En kon de vergunning aanvraag door gaan. Ik raad iedereen deze behulpzame klant vriendelijke meedenkende tekenbureau aan. Super bedankt nogmaals
Fikri Omarouali
Fikri Omarouali
2022-12-10
Omgevingsvergunning voor ons in orde gemaakt. Enorm kundig en zeer behulpzaam. Nogmaals bedankt.
Rob van den Berge (Pro Floor Care)
Rob van den Berge (Pro Floor Care)
2021-02-16
Oded heeft ons zeer goed begeleid bij het opmaken van de bouwtekeningen, constructie tekeningen, berekeningen en de uiteindelijke vergunningsaanvraag. Voor, tijdens en na de aanvraag zeer betrokken bij het project.
j hoekstra
j hoekstra
2021-01-27
Voor onze woning waren we op zoek naar een lokaal buro om bouwtekeningen met constructieberekeningen te laten maken. Na zoeken op internet kwamen wij uit op buro-Raamkla Wij zijn meer dan tevreden met de deskundigheid en service van het buro. Van het begin tot het verkrijgen van de vergunning van de gemeente was top service. Mochten wij weer wat hebben schakelen we buro Raamkla in en wij raden andere mensen dit buro zeker aan. Fam Hoekstra Alkmaar

Bouwtekeningen laten maken voor aanbouw

Bouwtekening

Bouwtekeningen zijn een essentieel hulpmiddel als u een aanbouw wilt laten plaatsen, een woning wilt opsplitsen of een dakkapel- of opbouw wilt bouwen. Ze zijn cruciaal bij het aanvragen van vergunningen, het visualiseren van uw bouwproject en het waarborgen van de veiligheid en efficiëntie van de bouwwerkzaamheden. In dit artikel leest u meer over het belang van goede bouwtekeningen, de mogelijkheden bij Bouw-ontwerpen.nl, en de vereisten van vergunningen, zodat u goed voorbereid bent op uw bouwproject.

Een bouwtekening laten maken voor een aanbouw

Een aanbouw bij uw woning kan vele voordelen bieden, zoals extra leefruimte, meer lichtinval en een hogere woningwaarde. Belangrijk hierbij is dat u over de nodige vergunning(en) beschikt en duidelijk weet wanneer een vergunning niet nodig is. Bouwtekeningen zijn in elk geval essentieel om bij te houden, zelfs als u geen vergunning nodig heeft voor de aanbouw. Bij Bouw-ontwerpen.nl helpen we u graag met het realiseren van de aanbouw door middel van complete, duidelijke bouwtekeningen. Ons team van deskundige professionals staat u met raad en daad bij voor de opstelling van de bouwtekeningen, maar ook met gedegen advies over zaken zoals vergunningen, bouwmaterialen, en uitvoering. Zo brengen we het project samen met u tot een goed einde en zorgen we ervoor dat uw aanbouw voldoet aan alle wettelijke eisen en bouwregelgeving.

Het belang van vergunningen voor een aanbouw

Is de aanbouw die u wilt bouwen niet vergunningsvrij? Dan heeft u verplicht een omgevingsvergunning nodig. Binnen de wet- en regelgeving zijn er criteria die bepalen of een aanbouw vergunningsvrij is of niet. Hieronder leest u daar meer over:

Bouwvergunning aanbouw criteria:

 • Bij aanbouw hoger dan vijf meter
 • Bij een afstand tot de erfgrens kleiner dan een meter
 • Bij aanbouw die de voorgevelrioollijn overschrijdt
Het is belangrijk om te weten dat de regels omtrent vergunningen voor aanbouw kunnen verschillen per gemeente. Daarom is gedegen advies zeker aangeraden, zodat u geen misstappen begaat en qua formaliteiten helemaal in orde bent. Onze experts bij Bouw-ontwerpen.nl kunnen u hierbij helpen.

Waarom heeft u bouwtekeningen nodig voor een aanbouw?

Zelfs wanneer uw aanbouw vergunningsvrij is, is het aangeraden om bouwtekeningen te laten maken. Dit biedt namelijk tal van voordelen, zoals:

Voordelen bouwtekeningen:

 • U krijgt een duidelijk beeld van de afmetingen van de aanbouw
 • Op bouwtekeningen staat belangrijke info in verband met de indeling van de ruimte
 • U weet precies welke materialen u nodig heeft en in welke hoeveelheden
 • U heeft duidelijk zicht op de totale kosten voor de aanbouw, inclusief arbeidskosten en eventuele onvoorziene uitgaven
 • Bouwtekeningen zijn vaak vereist door gemeenten, ook als de aanbouw zelf vergunningsvrij is

Vereisten voor vergunningsaanvragen

Wanneer u een vergunning nodig heeft voor uw project, is het belangrijk om te weten dat er diverse documenten noodzakelijk zijn om uw vergunningsaanvraag te voltooien. Deze documenten vormen de basis van uw aanvraag en zijn essentieel voor de evaluatie van uw verzoek door de betreffende instantie. Hieronder vindt u daar meer informatie over:

Nodige documenten voor vergunningsaanvraag:

 • Een situatieschets
 • Plattegronden
 • (Gevel)aanzichten
 • Principe details
 • Doorsneden van de woning

Het type en de schaal van de bijbehorende bouwtekeningen

Het maken van een bouwtekening is een kritisch onderdeel van ieder bouwproject. Deze tekeningen fungeren als een blauwdruk voor de constructie en geven een nauwkeurige weergave van wat er gebouwd moet worden. Het is daarom van essentieel belang om de juiste schaal en detaillering te gebruiken bij het maken van deze tekeningen. Hieronder vindt u daar meer informatie over:
 • 1:100 voor vergunningsaanvragen voor particulieren
 • 1:5 | 1:10 | 1:20 voor detailtekeningen (zoals kozijnen, dorpels en aansluitingen)
 • 1:500 | 1:1000 voor situatietekening (waarop de omgeving van het bouwproject is weergegeven)
Duidelijke, professioneel opgestelde bouwtekeningen zijn kortom een must als u het werk vlot wilt laten verlopen en elke stap van het proces wilt volgen en begrijpen. Ze bieden u niet alleen inzicht in de afmetingen, materialen en kosten, maar helpen u ook bij het correct aanvragen van de benodigde vergunningen. Bouw-ontwerpen.nl maakt de opdracht voor u een stuk gemakkelijker in de vorm van professionele hulp en advies, zowel bij aanbouwprojecten, woningsplitsingen als dakkapellen of opbouw.
kadastrale splitsing van een woning

kadastrale splitsing van een woning

Een bouwtekening laten maken voor de splitsing van een woning

Wanneer u plannen heeft om een pand te splitsen, samen te voegen of een nieuw pand te bouwen met afzonderlijke woonruimtes, is het belangrijk om goede bouwtekeningen te laten maken. In dit geval spreken we van een splitsingstekening, die duidelijk weergeeft hoe het pand is onderverdeeld en welke ruimtes tot welke eigenaar behoren. Bouw-ontwerpen.nl staat u hierin bij met bouwtekeningen van hoge kwaliteit en gedetailleerdheid.

Vergunningen voor woningsplitsingen

Indien uw woningsplitsing niet vergunningsvrij is, heeft u een omgevingsvergunning nodig. Hieronder vindt u meer informatie over de criteria voor het aanvragen van een bouwvergunning voor een woningsplitsing:
Bouwvergunning woningsplitsing criteria:
 • Bij een wijziging in de draagconstructie van het pand
 • Bij het toevoegen van nieuwe (zelfstandige) woonruimtes aan het pand
 • Bij verandering van de bestemming van het pand (bijvoorbeeld van kantoor naar woning)

Kadastrale splitsing en vergunning voor een splitsing

Bij het maken van bouwtekeningen voor de splitsing van een woning is het van belang om twee aspecten te onderscheiden: kadastrale splitsing en de vergunning voor een splitsing. Hieronder leest u daar meer informatie over:
Kadastrale splitsing
Een kadastrale splitsing houdt in dat de eigendom van de woning in kwestie effectief verdeeld wordt in twee of meer delen. Hierbij is ook sprake van appartementsrechten. Deze splitsing gebeurt in wezen via de notaris en is vastgelegd in het kadaster.
 • Elk woningdeel krijgt een eigen kadastraal nummer
 • Elk woningdeel geldt als aparte woning
 • De splitsing gebeurt officieel via een vergunning
Bij een kadastrale splitsing is een goede bouwtekening laten maken essentieel voor voldoende duidelijkheid over de precieze oppervlakte, vorm en indeling van beide ruimtes. Ons team van experts bij Bouw-ontwerpen.nl helpt u daar op professionele wijze bij.
Vergunning voor een splitsing
Wanneer u een pand wilt splitsen, dient u hiervoor een vergunning aan te vragen. Het doel van deze vergunning is om het bestaande pand onder te verdelen in kleinere, zelfstandige woonruimtes. De gemeente of een andere officiële instantie controleert hierbij of de bouwtekeningen die u heeft laten maken voldoen aan een aantal vereisten met betrekking tot bepaalde aspecten:
 • Het bouwbesluit
 • Brandveiligheid
 • Geluidsisolatie
 • Ventilatie
Indien aan deze criteria is voldaan, verleent de gemeente een vergunning voor de splitsing. Wilt u een pand bouwkundig en op kadastraal niveau splitsen? Dan helpen we u bij Bouw-ontwerpen.nl graag met duidelijke, complete bouwtekeningen. Zo bent u betrokken bij elke stap van het proces en weet u precies wat u kunt verwachten bij realisatie van de splitsing.
Bouwtekeningen laten maken voor aanbouw

Bouwtekening voor een dakkapel of opbouw

Een bouwtekening laten maken voor een dakkapel

Wanneer u uw bovenverdieping of zolder wilt uitbreiden met een dakkapel of dakopbouw, is het eveneens belangrijk dat u de nodige vergunningen heeft. Hiervoor kunt u terecht bij uw gemeente. Bouw-ontwerpen.nl helpt u graag met informatie over deze vergunningen en de benodigde bouwtekeningen voor meer duidelijkheid en inzicht.

Vergunningscriteria voor dakkapellen en opbouwen

De meeste gevallen vereisen een vergunning voor het bouwen van een dakkapel- of opbouw, maar dit hangt af van verschillende factoren, zoals:
 • De afmetingen van de dakkapel- of opbouw
 • De locatie van de dakkapel of dakopbouw (voorgevel, achtergevel, zijgevel)
 • De hoogte van het dak
 • De specifieke regelgeving in uw gemeente
Bij Bouw-ontwerpen.nl helpen we u met gedegen advies over de nodige vergunningen als u een dakkapel of dakopbouw wilt laten plaatsen. Daarnaast maken we het ontwerp en bouwen van een dakkapel of dakopbouw gemakkelijker, door middel van de juiste bouwtekeningen. Bent u op zoek naar een professionele service voor duidelijke en doeltreffende bouwtekeningen, zodat u precies weet wat u van uw dakkapel kunt verwachten? Dan staan wij bij Bouw-ontwerpen.nl voor u klaar. Als u daarnaast de nodige vergunningen tijdig aanvraagt, beschikt uw woning snel over een duurzame dakkapel of dakopbouw.

Een bouwtekening (op afstand) laten maken

Bij Bouw-ontwerpen.nl is het ook mogelijk om de bouwtekeningen op afstand te laten maken. Dit gebeurt op basis van digitale informatie, zoals kadastergegevens, luchtfoto’s en meer. Op die manier hoeft er geen fysiek contact te zijn. Het resultaat? U bespaart tijd en energie en we helpen u nog sneller en beter met volwaardige en duidelijke bouwtekeningen voor uw project. Of u nu een aanbouw aan uw woning wilt laten bouwen, een gebouw of appartement wilt splitsen of een dakkapel- of opbouw wilt bouwen op uw woning, professioneel ontwikkelde bouwtekeningen zijn belangrijk en soms zelfs wettelijk vereist. Bij Bouw-ontwerpen.nl helpen we u daar op professionele wijze bij. Ten slotte geven we ook betrouwbaar advies in verband met het ontwerp van uw aanbouw of dakkapel en de nodige vergunningen, zodat uw bouwproject soepel verloopt en voldoet aan alle wettelijke eisen en bouwregelgeving. Kies voor Bouw-ontwerpen.nl en werk samen met onze experts om uw bouwproject tot een succes te maken.

OFFERTE AANVRAAG

Hier kunt u een foto meesturen van de situatie.